Primul pachet de măsuri asumat de noul guvern împovărează cu taxe mai mari pensionarii cu pensii peste 3000 de lei, șomerii, mamele, nou născuții și bolnavii, în timp ce crește cu doar 1% (4% în loc de 10%) câștigurile din jocuri de noroc. Iată deci cum o industrie care distruge oameni și familii primește o păsuire, în timp ce cetățenii cei mai vulnerabili sunt îndemnați să strângă cureaua pentru a acoperi deficitul.
Când vine vorba de educație, povestea este similară. Sunt de acord cu acordarea bursei de merit pentru mediile corespunzătoare, totuși reformarea sistemului de burse nu trebuie să folosească banii economisiți în acoperirea unui deficit, ci să îi păstreze în educație, redirecționându-i înspre un alt tip de burse, ori programe sociale (ex.: masa caldă) care să reducă abandonul școlar.
Pachetul de măsuri fiscale strânge cureaua celor alfați deja la ultima gaură și riscă să o transforme în ștreang, vitregește și mai mult educația deja precară și bate iertător pe umăr jocurile de noroc. Aceste măsuri ne arată cine are putere de negociere și cine nu în România. Ne arată că guvernul nu vede cetățenii ca "ființe umane", ci ca factori de producție, iar dacă "nu produci" ești irelevant, sau - și mai grav - dispensabil.
Vor ajuta măsurile adoptate economia? Probabil pe termen scurt da și vor evita retrogradarea țării la junk, însă pe termen lung vor slăbi și mai tare pătura deja împovărată a societății. Îl respect pe domnul Bolojan și îl consider competent. Totuși, atunci când văd că taxarea suplimentară a profiturilor băncilor expiră în 2027, iar cea cu CASS a pensionarilor în 2028, nu pot să nu mă întreb cui i se adresează această ultimă dată de expirare, taxei ori multora dintre pensionari?